Fillarihelppi

Oletko Turusta? Kokeile Fillarihelppiä sekä vastaa kyselyyn (ks. Turun kokeilu), niin osallistut lahjakortin arvontaan vielä ennen joulua! 

Haluaisitko liikkua kaupungilla enemmän omalla pyörällä, mutta sinua huolettaa jos kumi puhkeaa kaukana kotoa tai ketjut irtoavat? Tiesitkö, että esim. Turun keskusta-alueella on kattava verkosto itsepalvelupisteitä, joissa voi jo nyt huoltaa pyöriä. Syksyllä 2024 niitä täydennetään Fillarihelppi-kokeilulla: Jos pyörän kanssa tulee ongelmia tien päällä, niin vasta-alkajakin saa helposti neuvoja, joiden avulla matka voi jatkua!

Osallistu Turun Fillarihelppi-kokeiluun!

Kokeile Kupittaan Pyörätallissa tai tien päällä

Pyöränhuoltopisteissä ympäri Turkua on kannatinpisteet pyörän ripustamiseksi huoltoa varten, kuusiokolo- ja kiintoavaimia, ruuvimeisseli ja jalkapolkimella toimiva pyöräpumppu (sopii eri venttiilityypeille).

Kupittaalla on lisäksi pesumahdollisuus ja lokakuusta alkaen myös Fillarihelpin kautta avattavassa tarvikelaatikossa renkaanpaikkausrasia, rengasraudat, ketjunkatkaisin ja -työkalu, ketjuöljy, nippusiteitä, kärkipihdit ja varalamppu sekä tarvittaessa opastusta välineiden käyttöön puheyhteydellä valvontakameran kautta. Numerolukolla lukitun tarvikelaatikon koodin saa soittamalla Fillarihelppi-palvelunumeroon p. 029 170 0969.

Muualla Turussa liikuttaessa kokeiluun voi osallistua loppiaiseen asti kysymällä neuvontaa etänä.

Mitä, missä ja milloin?

Fillarihelppi pähkinänkuoressa

Fillarihelpin tavoitteena on auttaa pyöräilijää neuvomalla omatoimisissa pikku korjaustoimenpiteissä, jotta matka voi jatkua.

Polkupyörällä työmatkoja vuoden ympäri tekevät ovat tottuneet laittamaan ketjuja paikalleen, paikkaamaan sepelillä rikkoutuneita kumeja ja tekemään muita pieniä mutta välttämättömiä huoltoja matkan päällä.  Mutta satunnaisemmin pyörällä kaupassa tai harrastuksissa käyvät saattavat tyytyä siihen, että pyörä talutetaan kotiin ja siellä sitä voi korjata itse, pyytää jotain perheenjäsentä hoitamaan homman tai ehkä helposti huollettavissa oleva pyörä jää keräämään pölyä. Tämä rajoittaa harmillisesti sitä, mihin kaikkialle pyörällä voi mennä.

Turussa on jo tehty pyöräilijöille kattava verkosto itsepalvelupisteitä, joista löytyy teline pyörähuollon helpottamiseksi sekä vaijerin päässä yleisimpiä työkaluja osien irrottamiseksi ja kiinnittämiseksi.  Vastaavia omatoimisia huoltopaikkoja on muuallakin Suomessa, mutta ennen kuin niitä uskaltaa käyttää, olisi kiva tietää että pyörän saa myös kuntoon, eikä se jää palasina paikalle kuin sarjakuvissa.

CoReorient kokeilee syksyllä 2024 helppipalvelua, jossa voi soittaa pyöräasiantuntijalle ja kysyä neuvoja, joiden turvin uskaltautuu tekemään omatoimisia huoltotoimia. Ajatuksena on, että aktiiviset ja korjausasioissa itseoppineet pyöräilijät voisivat neuvoa muita silloin kun heille sopii, vaikkapa puhelimitse ajaessaan itse töistä kotiin. Kupittaan pyöräparkin yhteydessä kokeillaan myös lisänä valvontakameraa ja ääniyhteyttä, jolloin asiantuntija voi katsoa mitä olet tekemässä ja opastaa videokuvan perusteella, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Lisäksi huoltopisteen yhteydessä on numerolukolla lukittu tarvikelaatikko, josta on saatavilla renkaanpaikkausrasia, rengasraudat, ketjunkatkaisin ja -työkalu, ketjuöljy, nippusiteitä, kärkipihdit ja varalamppu, joita usein tarvitaan. Numerolukolla lukitun tarvikelaatikon koodin saa soittamalla pyörasiantuntijalle Fillarihelppi-palvelunumeroon p. 029 170 0969.

Palvelu on loppiaiseen asti kestävän kokeilun ajan ilmainen. Mikäli palvelulle on käyttöä, selvitämme samalla voisiko käyttäjiltä tai muista lähteistä kerätä sen verran rahallista tukea, että fillarihelppiä voisi jatkaa pidemmälle vuoden 2025 puolella.

Kenelle se on tarkoitettu?

Fillarihelpistä olisi hyötyä ainakin seuraaville ihmisille:

Jos löysit itsesi listalta ja liikut Turussa päin, lue eteenpäin jotta pääset kokeilemaan Fillarihelppiä. Tai jos tunnistat jonkun tuttavasi listalta, jaa tätä linkkiä heille ja kutsu kokeilemaan!

Jos taas olet itse aktiivinen pyöräilijä ja voisit kuvitella osaavasi auttaa vasta-alkajia silloin kuin se sinulle sopii, ota yhteyttä vaikkapa kyselyyn vastaamalla, niin katsotaan miten saisimme yhdessä sinun kaltaistesi avulla autettua isompaa määrää pyöräuransa alkutaipaleella olevia.